Candlesticks 101

Candlesticks bruges til grafer der viser udviklingen af prisen på et aktiv. En candlestick indeholder vigtige information som højeste, laveste, åbnings- og lukningspris i et valgt tidsrum. Kigger man f.eks. på en daglig graf (1D) med candlesticks, kan man se hvordan prisen åbnede og lukkede og den laveste og højeste pris i intervallet.

candlesticks elementer

Candlesticks Patterns

Candlesticks udformes baseret på prisbevægelser. Disse prisbevægelser kan være tilfældige, men somme tider danner de et mønster. Når de danner et mønster, åbner tradere positioner baseret på disse mønstre. Denne artikel indeholder de mest basale candlestick mønstre.

Mønstrene er opdelt i bullish og bearish. Bullish patterns indikerer at priserne muligvis vil stige, og bearish patterns indikerer et muligt fald i prisen. Disse mønstre virker ikke hver gang, men er en god supplering til yderlig analyse.

Bearish Engulfing Pattern

En Bearish Engulfing Pattern udvikles i en uptrend, hvor sælgerne bliver flere end køberne. Dette vises gennem en rød candlestick med en stor body der dækker den forrige grønne candlesticks body. Bearish engulfing pattern indikerer at sælgerne er kommet i kontrol og at prisen muligvis er på vej ned.

bearish engulfing pattern
Bearish Engulfing Pattern

Bullish Engulfing Pattern

Bullish Engulfing Pattern forekommer oftest i bearish momentum, og kan være tegn på en ændring i trenden. Den kommer ofte efter en rød candlestick med lang krop der dækker den tidligere røde candlestick. Det kan være et tegn på at køberne er ved at få kontrollen og prisen er dermed på vej op.

Bullish Engulfing Pattern candlesticks

Bearish Evening Star Candlesticks

En Bearish Evening Star er kendetegnet ved, at sidste candlestick i mønstret åbner under tidligere candlestick lille krop og sommetider med en lang wick over sig. Den tidligere lille candlestick kan både være grøn og rød. Sidste candlestick skal lukke langt nede i den candlestick der var to perioder før. Mønstret kommer oftest efter en uptrend og kan være tegn på at prisen begynder at falde igen.

Bearish Evening Star
Bearish Evening Star

Bearish Harami Candlesticks

En Bearish Harami en en lille rød krop med små wicks der ligger indenfor forrige candlesticks krop. Dette er ikke rigtig en mønster man handler ud fra, men en man kan holde øje med. Mønstret viser at køberne er blevet usikre. Hvis prisen fortsætter op er køberne stadig i kontrol, men hvis der kommer en rød candlestick efter en Bearish Harami, kan det tyde på yderligere prisfald.

Bearish Harami candlesticks
Bearish Harami

Bullish Harami Candlesticks

En Bullish Harami er det modsatte. En downtrend efterfulgt af en candlestick med en lille grøn krop, der ligger indenfor den tidligere røde candlesticks krop. Dette kan betyde at sælgerne er kommet i tvivl og næste candlestick kan have stor betydning for fremtidig prisudvikling. En rød candlestick kan tyde på fortsættelse af downtrend, og en grøn candlestick kan tyde på at trenden vender.

Bullish Harami
Bullish Harami

Bearish Harami Cross

En Bearish Harami Cross dannes i en uptrend, hvor en række grønne candlesticks bliver efterfulgt af en Doji. En Doji er en candlestick hvor både åbnings- og lukningspris er ens. Doji’en skal være indenfor tidligere grønne candlesticks krop. Dette mønstre kendetegner det samme som en bearish harami.

Bearish Harami Cross
Bearish Harami Cross

Bullish Harami Cross

En Bullish Harami Cross er det omvendte af en bearish harami cross, og indikerer det samme som candlesticks mønstret bullish harami.

Bullish Harami Cross
Bullish Harami Cross

Mønstrene kan bruges i de forskellige markeder og alle tidshorisonter. Dog er det forex tradere der er mest flittige til at bruge candlesticks mønstre til at træffe beslutninger.