Oliepris i frit fald: OPEC og Rusland uenige

Et uheld kommer sjældent alene. Det gælder i høj grad også på de finansielle markeder, hvor man i øjeblikket bokser voldsomt med den omfattende coronavirus. Og som om det ikke skaber usikkerhed nok i sig selv, er der nu også sket en mindre katastrofe på de globale oliemarkeder.

Natten til mandag åbnede børserne i Asien, og her stod det hurtigt klart, at olieprisen ville tage et stort fald. Det skete vel at mærke efter en fredag, hvor olieprisen havde sat sig med cirka 10%. Det var imidlertid intet ift. det fald, der skulle vise sig at indtræffe i løbet af mandagen – her faldt olieprisen med hele 30%.

Uenighed årsag til faldende oliepriser

Bag de enorme prisfald på olie står en konflikt mellem OPEC og Rusland. Begge parter oplever faldende efterspørgsel på olie grundet coronavirussen, og OPEC har derfor – med Saudi-Arabien i spidsen – henvendt sig til Rusland med et forslag.

På et møde fredag anmodede OPEC således om, at Rusland skulle skære ned på olieproduktionen sammen med OPEC, så udbuddet ville falde og priserne dermed kunne opretholdes. Det var Rusland imidlertid ikke villige til; her ønskede man i stedet at beholde produktionen på det nuværende niveau.

Aftalen faldt derfor til jorden, og det har haft den konsekvens, at olieprisen har været helt nede i $30 per tønde. I skrivende stund har den rettet sig en smule, og ligger i øjeblikket på kurs $31,73.

Rusland sætter pres på OPEC

Prisfaldet er naturligvis en ulempe for både Rusland og OPEC. Rusland har imidlertid valgt at bruge den faldende efterspørgsel til at sætte pres under OPEC. For mens Rusland fint kan tjene penge på en tønde olie, selv om den sælges for under $45, så kniber det modsat for Saudi-Arabien. Her taber man penge på olieproduktionen så snart, at prisen ligger under $70.

OPEC og Saudi-Arabien giver sig dog ikke uden kamp. I stedet for at drosle produktionen ned og vente på bedre priser, har man i stedet valgt at hæve produktionen med yderligere 10 millioner tønder dagligt fra april, og derudover tilbydes der store rabatter til lande fra Nordvesteuropa.

Muligheder på CFD-markedet

De store udsving på olieprisen resulterer i spændende muligheder på CFD-markedet i øjeblikket. Hos udbydere som eToro og Plus500 er det således muligt både at købe og shorte olie ved hjælp af CFD’er. Der er tale om et højvolatilt marked i øjeblikket, men lykkes det at spå hvilken vej, vindende på oliemarkederne blæser, kan oliekonflikten i sidste ende vise sig som en guldrandet forretning for olieinvestorerne.