Et dansk erhvervseventyr: Jubii og salget heraf

Vi befinder os i en kælder på Falkoner Alle i København. Kælderen ligger under computerspilsforretningen CyberCom, som Martin Thorborg har startet med sin gode ven Pan Clausen. Men Martin er ikke i færd med at sælge computerspil. Han har netop solgt sin andel i CyberCom til Pan og er nu i gang med et nyt projekt kaldet Cybernet. Cybernet er den første kommercielle internetudbyder i Danmark, og Martin og de andre i kælderen kan mærke, at de har fat i noget, der har potentiale.

Jubii stiftes

Det viser sig dog hurtigt, at potentialet snarere ligger ude på internettet selv, og ikke i at sælge internetopkoblinger. Derfor begynder Martin sammen med vennerne Henrik, Kasper og Andreas at arbejde på et nyt projekt kaldet jubii.dk.

Jubii.dk er en søgemaskine, der indekserer danske hjemmesider. En forholdsvis overskuelig opgave, da der kun findes omkring 200 danske hjemmesider på daværende tidspunkt.

Virksomheden udvikler sig hurtigt, og allerede i 1997 sælger de det oprindelige Cybernet fra for udelukkende at koncentrere sig om jubii.dk og beslægtede hjemmesider. Her begynder de at sælge reklameplads i form af bannerannoncering, hvilket hurtigt viser sig at blive en succes.

Salget af Jubii

Faktisk oplever Martin og de andre venner så stor succes, at der op til årtusindskiftet begynder at vise sig interesse fra flere internationale spillere, der ønsker at investere i den danske søgemaskine. Andre ønsker at overtage Jubii; blandt andet den på det tidspunkt dominerende søgemaskine Yahoo! Fra USA. Vennerne får flere bud på Jubii, men afviser dem.

Til sidst ender det dog med, at det rette bud viser sig. Her ender vennerne med at sælge Jubii til den europæiske søgemaskine Lycos. De bliver betalt med aktier, og Martin forpligter sig til at fortsætte hos Lycos.

Glæden varer dog kort. Efter årtusindskiftet rammer dot com-boblen, og Lycos aktier styrtdykker. Martin finder sig ikke til rette hos Lycos, og det ender med, at parterne skilles, og et dansk erhvervs eventyr er slut…

…sådan da!

Vi spoler knap 10 år frem til 2009, hvor en gruppe danske erhvervsmænd og iværksættere køber Jubii tilbage på danske hænder. Siden da har Jubii skiftet hænder igen, og ejes i dag af Nordjyske Medier.

Jubii er ikke længere den store internetportal, vi husker tilbage fra 90’erne. I stedet er virksomheden forvandlet til et online mediehus med cirka 10 ansatte, og jubii.dk huser i dag et nyhedssite. Virksomheden kan fejre 25-års jubilæum den 31. juli i år, og lever således stadig i bedste velgående.