Crowdlending – investering i privatlån

Sponsoreret indhold

Hvis du har lidt økonomisk overskud på kontoen og går og overvejer at investere dine penge, kan det være, du bør overveje den forholdsvis nye investeringsform: crowdlending. Her kan du tjene penge på at låne dine penge ud til andre igennem arrangerede og anerkendte investeringsplatforme.

Nedenfor kan du læse meget mere om crowdlending som investeringsform, den stigende efterspørgsel, hvordan du spreder risiko, hvordan pengene konkret tjenes i afkast, samt hvad du skal overveje, inden du går i gang.

Crowdlending som investeringsform

Crowdlending er en investeringsform, hvor en større gruppe/mængde af mennesker går sammen om at låne penge ud til låntagere. Det er et princip, hvor banken er skåret fra for at simplificere privatlån og låntagning generelt.

For at kunne låne penge denne vej igennem skal man tilmeldes en crowdlending platform, ligesom andre investeringsplatforme du måske kender fra handel med værdipapirer.

Stigende efterspørgsel

Crowdlending kommer med høje afkast, men også med en risiko. Danmark har førhen ikke været så attraktivt at lave denne type investering i, da afkastet her syntes at være lavere end i resten af Europa. I takt med at efterspørgslen er steget de seneste år er Danmark dog kommet godt med. Dette skyldes, at danske investorer er ved at få øjnene op for mulighederne indenfor investering i privatlån. Dette kommer især efter Finanskrisen, hvor det er blevet sværere at låne penge i de traditionelle banker, og hvor privatpersoner er begyndt at se andre veje for at låne.

Den stigende efterspørgsel efter lån har medført et stigende udbud og dermed et større grundlag for crowdlending.

Spred din risiko

Som med alle investeringer kommer crowdlending jo også med en risiko. Det er her det samme, som gælder som ved investering i værdipapirer, at risikoen minimeres, når den spredes. Skal du i gang med crowdlending, kan der derfor være en god idé at sprede din risiko ved at vælge flere forskellige platforme at investere fra. Det kan ligeledes bidrage til at sikre dig gode afkast.

Hvordan tjenes pengene?

Ved crowdlending kan man sige, at du bliver banken, eller indtager den udlånsposition som bankerne normalt har. Det betyder i praksis, at du smider nogle penge i et privatlån, som en anden optager, og du modtager løbende renter for lånet.

Det betyder også, at hvis der er et meget højt afkast på et specifikt privatlån, så er risikoen ofte ligeledes meget høj. Man skal derfor ikke lade sig rive med af meget høje afkast, men bruge sin sunde fornuft og prøve at lave en strategi for investeringerne.

Inden du investerer

Det er vigtigt at huske på, at investeringer er risikofyldte. Selvom crowdlending er en god investeringsmulighed med typisk lille risiko, så er den fortsat til stede.

Du skal vælge lån at investere i ud fra kriterier, som hvilken rente du kan få på lånet, om du har tillid til den pågældende låneudbyder, og om der er mulighed for BuyBack garanti. Det kan være en god idé at prissammenligne lån, igen at sprede risikoen på forskellige platforme samt huske kun at indskyde risikovillig kapital.