Coronavirussen rammer C25-indekset

Sponsoreret indhold

Så skete det. Vi har gennem den seneste måneds tid frygtet, at coronavirussen for alvor ville ramme de globale aktiemarkeder; herunder også det danske aktiemarked. Hidtil har vi dog ikke oplevet større fald udover dagen, hvor coronavirussens udbrud blev offentliggjort. Efterfølgende rettede aktiemarkederne sig dog hurtigt igen, og siden da har markederne været mere eller mindre ignorante overfor virussens fremmarch.

Lige indtil i går. Her bød dagens aktiehandelstore fald på størstedelen af de internationale børser, og heller ikke Danmark gik ram forbi. Her fik C25-indekset barberet hele 3,8% af sin værdi, hvilket er det største fald, siden indekset blev indført i slutningen af 2016.

Virussen breder sig

Årsagen skal formentligt findes på to fronter. Den første er, at coronavirussen er begyndt at sprede sig til lande i den vestlige verden. Hvor vi indtil nu primært har hørt om virussens udbredelse i Kina og Wuhan-provinsen, er der nu sket et radikalt skifte. Det gælder ikke mindst i Italien, hvor hele byer nu står øde hen som en direkte konsekvens af coronavirussen.

Nærmere bestemt er 11 byer i støvlelandet nu lukket ned, og antallet af døde er her steget til seks personer. Stadig en brøkdel af dødstallene i Kina, men samtidig et klart vidnesbyrd om, at coronavirussen er ved at blive en global epidemi, og dermed ren gift for verdens aktiemarkeder.

Virksomheder ramt på toplinjen

Det er imidlertid ikke kun den overordnede frygt for virussens udbredelse, der nu rammer det danske aktiemarked. Ser vi nærmere på de enkelte virksomheder i C25, er flere af disse virksomheder eksponeret mod Kina. Og når Kina står i stampe, rammer det derfor også disse virksomheders toplinjer.

Et eksempel herpå er A.P. Møller – Mærsk, der i sidste uge var ude at offentliggøre, at de nu begynder at kunne aflæse coronavirussens frembrud i containerforretningen. Årsag: lavere produktion fra Kina betyder ganske enkelt et lavere behov for fragt af varer.

Også Pandora har mærket konsekvenserne. Her har man været nødt til at lukke flere butikker i Kina som følger af coronavirussens udbrud, og det kræver ikke nogen matematisk højere eksamen for at kunne regne ud, at lukkede butikker er skidt nyt for virksomheder som Pandora.

En gylden mulighed for at supplere – eller bedre at se tiden an?

Gårsdagens dyk har fået flere investorer til at stillespørgsmålstegn ved, om dykket er en gylden mulighed for at supplere op i aktiebeholdningen ved at investere yderligere. Om det er en god idé eller ej, er imidlertid noget nær umuligt at svare på. Det afhænger helt og holdent af coronavirussens fortsatte fremmarch.

På den ene side har vi WHO, der har bekræftet et stort fald i antallet af nye virustilfælde i Kina. Omvendt har flere eksperter udtalt, at det er tvivlsomt, om coronavirussen nu kan inddæmmes, og samtidig har tre nye lande meldt om deres første tilfælde af coronavirus.

Pt. er det noget nær umuligt at forudsige hvilken vej, virussen udvikler sig. Til gengæld virker det overvejende sandsynligt, at aktiemarkederne fra og med i går kommer til at udvikle sig tilsvarende.