Coronavirus tæsker løs på aktiemarkedet

Coronavirus tæsker løs på aktiemarkedet

Først var det en enkelt mand i Wuhan-provinsen. Så var det hele Wuhan-provinsen. Så resten af Kina, Italien, Europa og Danmark. Coronavirussen har spredt sig over det meste af verden, og selv om vi for blot et par uger siden kunne fortælle om, hvordan coronavirussen havde ramt det danske C25-indeks, var det vand ved siden af det, vi nu er vidner til.

Ugen igennem har internationale børser været hårdt ramt af aktiefald grundet spredningen af coronavirus, og det er efterhånden svært at se på aktiekurser uden at have virussen hængende i baghovedet. Bevares, der har været enkelte lyspunkter og ligefrem hele dage i plus. Men når vi gør status op her fredag aften, er der ingen tvivl om, at det er meget længe siden, vi sidst har set så voldsomme fald på børserne.

Status på børserne

Lad os tage en hurtig gennemgang af de mest interessante indeks. Vi kan passende lægge ud med vores eget C25-indeks, der startede ugen i kurs 1.078,65. Da gongongen lød fredag eftermiddag kl. 17, viste tavlen kurs 979,67 – et fald på 9,2% på blot en enkelt uge. Og strækker vi den bagudrettede horisont blot en anelse længere, var kursen på C25-indekset 1.265,84 den 19. februar. Det svarer til, at C25-indekset har fået barberet 22,6% af sin værdi på under en måned.

Og det danske eliteindeks er langt fra alene. Se blot udviklingen i den forgangne uges tid på de toneangivende indeks:

Dow Jones, USA: -11,7%

SP 500, USA: -9,7%

FTSE 100, England: -17,0%

DAX, Tyskland: -13,6%

CAC 40, Frankrig: -15,0%

Som det ses, er det danske indeks paradoksalt nok sluppet forholdsvis billigt sammenlignet med de øvrige indeks, og det til trods for et fald på 9,2% på en uge. Omvendt er det italienske FTSE MIB-index, der svarer til det danske C25, gået helt i sort – her er ugens fald på katastrofale 18,9%!

Fortsætter faldene?

Det er selvfølgelig noget nær umuligt at vurdere, om faldene vil fortsætte i den kommende uge. Det skyldes blandt andet, at de voldsomme kurstab i øjeblikket i høj grad er styret af frygten for fremtiden. En frygt, der nok ikke bliver mindre af, at Danmark her til aften har valgt at lukke alle landets grænser fra i morgen kl. 12.

En ting er dog sikkert – markederne er bestemt ikke for svage sjæle i øjeblikket, og der er overvejende stor sandsynlighed for, at rutsjebaneturen kommer til at vare noget tid endnu, medmindre der viser sig en vaccine eller lignende positiv kurstrigger.